Jasne logo

ul. Jacka Soplicy 10/14
83-000 Pruszcz Gdański
tel. 58 301 72 57, 606 44 39 28
biuro@wydawnictwo-jasne.pl
 Publikacje
 Aktualności

2 września (sobota) w Starogardzie Gdańskim odbędą się Kociewskie Targi Wydawnicze - będziemy tam, zapraszamy! Szczegóły TUTAJ.

Miło nam poinformować, że wydana przez nas książka Jerzego Fryckowskiego NIEBIESKA otrzymała główną nagrodę na XVIII Kościerskich Targach Książki Kaszubskiej i Pomorskiej "Costerina" 2017 - szczegóły TUTAJ, natomiast książka Dominiki Kraski MIA. Opowieść o dzieciństwie mojej babci - II miejsce, więcej na ten temat TUTAJ.

30 czerwca w Granowie, gm. Krzęcin odbędzie się konferencja naukowa w ramach Polsko-Niemieckich Warsztatów Kulturalno-Naukowych "KRAJOBRAZ KULTUROWY GMINY KRZĘCIN: pogranicze Nowej Marchii i Pomorza Zachodniego" - będziemy tam, zapraszamy! Szczegóły TUTAJ.

NASZE PUBLIKACJE

przejdź do księgarni »
Tu znajdziecie Państwo wszystkie publikacje naszego wydawnictwa
w kolejności ich pojawiania się: od najnowszej do najstarszej.

"Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce", 2013, nr 14, red. Sonia Klein-Wrońska i in., Wdzydze, 2014
 
Format:B5
Liczba stron:308 z ilustracjami czarno-białymi
ISBN:ISSN 1509-2453
Wydanie:oprawa miękka

Spis treści:
  • Od Redakcji - 9
  •  
  • Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu
  •  
  • Dominik Orłowski, Magdalena Woźniczko
  • Turystyka kulinarna, czyli wędrówki po smakach regionów - 13
  • Anna Pawlikowska-Piechotka, Maciej Piechotka
  • Usługi gastronomiczne w zabytkach budownictwa wiejskiego. Wybrane muzea skansenowskie - 47
  • Tomasz Czerwiński
  • "Chlebem i solą ludzie ludzi niewolą". O znaczeniu dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na wolnym powietrzu - 65
  • Andrzej Fiedoruk
  • Kuchnia województwa podlaskiego. Problemy i perspektywy propagowania dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na świeżym powietrzu - 79
  • Stanisław Kryński, Piotr Kiersnowski
  • Promocja tradycyjnego jadła i ziół w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu - 87
  • Hubert Czochański
  • Bimbrownictwo na Podlasiu - historia i współczesność. Ekspozycja "Leśna bimbrownia" na terenie Białostockiego Muzeum Wsi - 97
  • Teresa Lasowa
  • Karczma z Rumi w Muzeum we Wdzydzach - 119
  • Urszula Rzeszut-Baran, Izabela Wodzińska
  • Tradycje kulinarne Lasowiaków i Rzeszowiaków w świetle opinii etnograficznych o produktach tradycyjnych - 131
  • Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski
  • Folklorystyczne imprezy kulinarne w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu w Polsce - 145
  • Andrzej Lechowski
  • Buza - bałkański napój w Białymstoku - 165
  • Zbigniew Skuza
  • Świniobicia w okolicach Radomia - metody i sposoby przetwarzania mięsa w 2012 roku - 171
  • Karolina Radłowska
  • Kuchnia tatarska jako element tożsamości grupy - 185
  • Dawid Gonciarz
  • Prezentacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Środkowego podczas imprez plenerowych w Muzeum w Swołowie - 191
  • Anna Grześkowiak-Przywecka
  • Gorzelnia w Szreniawie - adaptacja obiektu na cele wystawiennicze - 199
  • Agnieszka Oczkowska
  • Ziemniaki po cabańsku - atrakcja turystyczna okolic Chrzanowa - 205
  • Mirosław Kuklik
  • Odtworzone, tradycyjne pożywienie regionalne szansą na nową atrakcję czy tylko ciekawostka etnograficzna? - 213
  • Tomasz Liboska
  • Wojna o kołocz - przyczynek do rozważań o znaczeniu produktu tradycyjnego w woj. śląskim - 225
  • Magdalena Bartosiewicz
  • Drugie życie chlebowego pieca. Realizacja projektu "Smak dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego" - 229
  • Krystyna Jarosz
  • Węgorzewski Festiwal Kultury Łowieckiej 2006-2012 - smak dziczyzny - 237
  • Monika Sabljak-Olędzka
  • Mazury - kraina ziemniaka - 241
  • Maria Wroniszewska
  • Dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w Muzeum Budownictwa Ludowego - Parku Etnograficznym w Olsztynku - 249
  • Danuta Krześniak
  • Popularyzacja kuchni regionalnej na przykładzie konkursu "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka" w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu - 261
  • Elżbieta Kaczmarek
  • Muzea województwa warmińsko-mazurskiego jako miejsce prezentacji, propagowania żywności i produktów regionalnych - 265
  • Gabryela Włodarska-Koszutowska
  • Lekcja smaku. Kilka uwag o kulinariach, tożsamości, edukacji muzealnej i regionalnej - 269
  • Elżbieta Wijas-Grocholska
  • Kołocz śląski - unijnym produktem regionalnym - 275
  • Grażyna Szelągowska
  • Propagowanie wiedzy na temat tradycyjnych kulinariów w Muzeum Etnograficznym w Toruniu - 287
  •  
  • Materiały Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce
  •  
  • Uhonorowani Medalem im. Izydora Gulgowskiego - 295
  • Członkowie Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce - 299
  • Zasady opracowywania tekstów do publikacji - 305
  •